Het verhaal van This

BI Developer at VodafoneZiggo

We willen opleveren wat de business kan en wil gebruiken

Hoe je als bedrijfskunde student het Business Intelligence domein binnen dwarrelt? In het geval van BI Developer This Buurman is het antwoord simpel: door een stage binnen BI te doen en spontaan verliefd op het vak te worden. “De leercurve is best stijl, maar ik vind het leuk om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik ben oorspronkelijk als consultant bij VodafoneZiggo gestart. Eerst in een development rol, vervolgens dichter tegen de business aan en inmiddels weer als BI Developer.”

“Momenteel zit ik op een technisch project. ETL tools. SQL queries schrijven. DataVault modelleren. Dat werk. Er komt wel wat analyseren bij kijken, want we ontsluiten meerdere bronnen en je moet op voorhand weten hoe die in elkaar zitten en hoe de dataflows lopen. Wat gaan we op welke plek in ons datawarehouse neerzetten? En hoe ‘past’ het allemaal in onze modellen? Dat is cruciaal voor het succes van mijn project, want we bouwen een heel nieuw datawarehouse. Dat is een must, want – eerlijk is eerlijk – we draaien nu eigenlijk twee legacy systemen, een van Vodafone en een van Ziggo. Zodra dat één omgeving is en alle datapoints zijn gelinkt, kunnen we er nog betere inzichten uithalen. Hoewel dit straks naar de cloud gaat, ontwikkelen we nu nog op een fysiek platform.”

Zinnige inzichten
Voor This is de hoeveelheid data die door VodafoneZiggo stroomt, een van de meest aantrekkelijke factoren. “Onze organisatie is niet alleen een fusie van twee grote bedrijven, maar ook een mix van technische diensten en services. Dat betekent dat we een gigantische hoeveelheid data hebben. We weten heel veel. Van klantgedrag. Van netwerken. En van alle producten die op de netwerken draaien. De uitdaging – en vanuit BI perspectief is dat een hele leuke – is om zinnige inzichten uit die bak data te halen. Wat voegt de meeste business- en klantwaarde toe?”

Kort sprinten|
“We zitten in een digitale transformatie. Het doel is om alle collega’s dagelijks met data te laten werken. We moeten er dus voor zorgen dat zij over de juiste data beschikken en voorkomen dat collega’s verdrinken in inzichten waar ze in hun rol weinig of niets aan hebben. Toen ik binnen het B2B team werkte, heb ik ervaren hoe belangrijk het is om altijd de vraag te stellen wat collega’s met data kunnen en willen doen. Daar ligt dus onze focus. Ook zijn we steeds meer Agile gaan werken, zodat we de business beter kunnen bedienen. Korte sprints. Veel iteraties. We willen opleveren wat de business kan en wil gebruiken.”

Boost voor de partnerprestaties
Hoewel This nu inzoomt op het technische model, heeft hij ook aan projecten gewerkt waarvan de outcomes meteen meetbaar waren. “VodafoneZiggo heeft veel externe partners die zakelijk relaties bedienen. Maar hoe goed presteren die partners? En hoe verhouden die prestaties zich onderling? Om daar zicht en grip op te krijgen, hebben we een framework opgezet dat alle relevante data aan elkaar knoopt. Die insights worden nu elke dag naar partners verstuurd. Dat heeft ons echt verder geholpen, want partners die weten hoe ze presteren, willen beter presteren. En daar profiteren onze klanten van.”

 

Bekijk meer verhalen van collega's