Solliciteren bij VodafoneZiggo gaat gewoon door. Uiteraard met een COVID-proof sollicitatieproces.
Terug naar overzicht

Een goede werkgever mikt op data… en vindt zichzelf opnieuw uit

Data is het nieuwe goud


Hoe meer je weet over je klant, hoe beter je hem kunt bedienen. Maar wat geldt voor de klant, geldt nét zo hard voor de medewerker. Daarom richt ik mijn pijlen op data-gedreven HR. Wat dat precies inhoudt, zal ik uitleggen.

Als we belangrijke gegevens over onze collega's én klanten verzamelen in onze systemen, geven we managers op den duur betere handvatten om leiding te geven. Dat begint bij simpele data als ziekteverzuim en resultaten uit onderzoeken, bijvoorbeeld over de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers.

Maar ook externe input is waardevol. Informatie over trends in de wereld van de klant kan belangrijke invloed hebben op de bedrijfsvoering. Als we trends eerder herkennen en daar sneller op inspelen, zal zowel de klanttevredenheid als de medewerkerstevredenheid hoger uitvallen

Daarnaast kunnen dit soort gegevens een aanleiding zijn om medewerkers andere opleidingen te laten volgen, zodat hun kennis en ervaring aansluit op de wensen van de toekomst. Zo voorkom je dat je als bedrijf achter de feiten aanloopt. Ook op het vlak van nieuwe mensen werven (recruitment) komt dit soort informatie absoluut van pas. Wie hebben we straks nodig als onze nieuwe medewerkers?

Op dit moment onderzoeken we hoe we het best kunnen vaststellen wat engineers en monteurs succesvol maakt in het afhandelen van klantvragen. Tevens proberen we helder te krijgen wat de belangrijkste redenen zijn voor medewerkers om ons te verlaten. Met die kennis hopen we te voorkomen dat er meer mensen vertrekken met diezelfde reden. Soms kan zo'n inzicht misschien pijn doen, maar je leert er des te meer van. Je bent pas een goede werkgever als je kritisch naar jezelf durft te kijken.

De basis is het ontsluiten van data. Daarom zijn we vanaf dag 1 gestart met het ontsluiten van data via ons datawarehouse. Gezien de fusies die ten grondslag lagen aan VodafoneZiggo zal dat in eerste instantie een flinke uitdaging zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat we hierin de juiste stappen aan het zetten zijn. Stel je voor wat voor weelde aan data we hebben zodra we alle HR-systeemdata in één platform tot onze beschikking hebben!

HR Integratie
Vodafone en Ziggo zijn sinds 2017 één bedrijf: VodafoneZiggo. Voor HR betekent dat een indrukwekkende roadmap, bestaande uit onderwerpen als leiderschap, cultuur, organisatie-ontwerp, locatiestrategie, het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden en het consolideren van de HR-IT-systemen. Een indrukwekkend portfolio dat ons helpt klanten blij te maken door de beste producten en service te bieden en medewerkers de omgeving te bieden vol kansen op groei en waardering.

Digitale transformatie
Naast het centraal stellen van klanten, investeren we ook in de toekomst. Klanten verwachten steeds rijkere en betere ervaringen. Om dit mogelijk te maken, moeten we als organisatie verder digitaliseren. Dat vraagt andere kennis en kunde, nadruk op crossfunctioneel samenwerken en een ander type leiderschap. Onze cultuur zal dit moeten faciliteren.

Opnieuw uitvinden
Robotica, automatisering, Artificial Intelligence zullen op enig moment hun intrede doen in HR. De HR Business Partners kunnen alleen overleven als ze data begrijpen, analyseren en gebruiken bij het vormgeven van een talentstrategie. We moeten ons ontwikkelen tot volwaardig sparring partner van business executives. Hoe onze toekomst er uit zal zien, is nog niet duidelijk, maar dat we onszelf continu opnieuw moeten uitvinden, is helder.

Ester van Eupen, HR Director binnen VodafoneZiggo verantwoordelijk voor de HR Strategy & Governance, People Analytics, HR Programmamanagement en de Digitale Workforce Transformatie. Voorheen werkzaam bij Accenture en bij het Ministerie van Defensie. Tweevoudig Olympisch medaillewinnaar (Stuurvrouw Holland 8+ Roeien 2004 & 2008)

Alleen updates zien die passen bij jouw interesse?

Meld je aan voor Inside VodafoneZiggo

Bekijk de volgende update

juni 2018

De cloud heeft geen geheimen voor ons

Werken in de cloud lijkt in nevelen gehuld. "Wij nemen bedrijven bij de hand en wijzen de weg tussen...

Lees verder